www.leidieniemeijer.com
 
Home
 
Psychotherapie
Therapie
Relatietherapie
relatietherapie
Individuele Relatietherapie
scheiding
Scheidingsbegeleiding
Tarieven relatietherapie
Printbare tekst
Traumabehandeling
Supervisie
 
Trainingen en cursussen
Assertiviteit
Partnercommunicatie
Opvoeding
 
Workshops
Workshop Portugal
 
Over mijzelf
Samenwerking
Opleiding
Ervaring
 
Contactgegevens
Tarieven
Adres en kaartje
 
info@leidieniemeijer.com
 

Relatietherapie


Relatieproblemen

Elke relatie kent problemen. Er is vaak een gebrekkige communicatie tussen partners. Soms worden de problemen zo heftig dat men er hulp bij zoekt. De partners komen er samen niet meer uit.

Relatietherapie of de Cursus Partnercommunicatie?

Mensen kunnen bij mij kiezen voor individuele begeleiding of voor een Cursus Partnercommunicatie om relatieproblemen aan te pakken. De cursus partnercommunicatie is bedoeld om partners te leren duidelijk met elkaar te communiceren en uitstekend geschikt om naar elkaar te leren luisteren en eenvoudige conflicten op te lossen.
Bij de individuele begeleiding van partners ga ik dieper in op onverwerkte gebeurtenissen, die vroeger zijn ontstaan en in de relatie naar voren komen. Mensen hebben vaak de neiging de oorzaak van het niet goed lopen van hun relatie te wijten aan hun partner. In therapie wordt duidelijk dat beide partners een rol spelen in het niet goed funktioneren van hun relatie en wordt gekeken wat bij de één en wat bij de ander hoort. Soms vind ik het dan ook nodig met één van de partners of met beide partners een stukje therapie afzonderlijk te doen.

Scheidingsbegeleiding

Mijn relatietherapie bij een dreigende scheiding is er in eerste instantie op gericht te kijken of de partners hun problemen samen kunnen oplossen. Dit is vaak ook in het belang van de kinderen, die bij scheiding makkelijk het kind van de rekening worden.
Soms is het duidelijk dat herstel van de relatie niet meer mogelijk is. Vaak zijn er dan al onherstelbare dingen gebeurd, is de afstand tussen de partners niet meer overbrugbaar en besluiten zij tot een scheiding. Scheidingsbegeleiding kan helpen tot een goede afronding te komen met duidelijke afspraken voor de toekomst.

Alléén of samen?

Het is ook mogelijk om alleen te komen zonder partner wanneer de partner niet mee wil gaan. Als jij zelf patronen verandert, wordt het bestaande wankele evenwicht in de relatie verbroken en ontstaan er mogelijkheden voor een nieuwe balans. Ook na een scheiding kan het zinvol zijn begeleiding te krijgen. Dit kan helpen de schade voor eventuele kinderen te beperken en is vaak belangrijk voor de eigen verwerking.Individuele relatietherapie

De diepere oorzaak van relatieproblemen ligt meestal in het verleden van de partners en heeft vaak te maken met verschillen in achtergrond. De invloed van het gezin van herkomst op ons denken, voelen en handelen is groot. Zoals wij het thuis gewend waren willen wij ons leven vaak voortzetten met onze partner of wij willen het nu juist helemaal anders doen dan thuis.

Wij hebben vaak nog verwachtingen vanuit onze kindertijd. Verwachtingen, waarin wij ons nu door onze partner teleurgesteld voelen, die te maken kunnen hebben met onvervulde verlangens. Die verwachtingen kunnen als claim ervaren worden door de ene partner en als een chronisch tekort door de andere partner. Er kan veel ruzie uit ontstaan.

Wat voor de één vanzelfsprekend is, is voor de ander vaak helemaal niet zo.

Een voorbeeldje: mevrouw wil altijd een zoen wanneer haar man de deur uit gaat of thuis komt, haar man vindt dat nergens voor nodig. Mevrouw interpreteert dat als “geen aandacht voor haar hebben” meneer vindt dat onzin, hij is gewoon niet van huis uit gewend om zoiets te doen. Zij doen elkaar onnodig pijn en begrijpen elkaar niet.

Wij interpreteren het gedrag van onze partner vanuit ons referentiekader zoals wij geleerd hebben te denken en daarin hebben wij vaak geen ruimte om te begrijpen dat onze partner als het ware uit een andere “cultuur” komt waar ze de dingen anders doen en niet automatisch slechter.

Er bestaan zoveel tegenstellingen die problemen kunnen opleveren: de vrouw wil praten, de man wil rust. De vrouw wil dingen samen doen, de man wil juist dingen alleen doen, de man wil op reis naar het buitenland, de vrouw zit het liefst in Nederland of thuis.

In de therapie besteed ik veel aandacht aan het leren begrijpen van de “cultuur” van jezelf en je partner, reaktie patronen van elkaar te leren plaatsen om daarna samen te kijken wat veranderbaar is en wat niet. In de relatie krijgen wij een hele mooie kans om met onopgeloste problemen van vroeger anders om te gaan en het verschil te maken tussen vroeger en nu.Scheidingsbegeleiding

Bij een eventuele scheiding kijk ik welke onopgeloste problemen uit de jeugd van de beide partners in de relatie terecht zijn gekomen en doe ik, als de partners dat willen, ook individuele sessies om de oude dingen aan te pakken. Vaak hebben partners de neiging alle schuld bij de ander te leggen. Wij bespreken het aandeel van beide partners in het mislukken van de relatie.

Wanneer bijvoorbeeld jouw ouders gescheiden zijn en je vader of moeder is uit huis vertrokken dan kan je daar de nodige angst voor verlating van opgelopen hebben. Je kunt dan voortdurend bang zijn dat je partner toch wel bij je weg zal lopen en zonder dat je het door hebt jezelf zo gedragen, dat hij of zij op een bepaalde dag inderdaad bij weggaat.

In sommige gevallen is het duidelijk dat herstel van de relatie niet meer mogelijk is. Dit is nogal eens het geval, wanneer mensen te laat hulp hebben gezocht, de conflicten en spanningen te lang hebben laten oplopen en er al onherstelbare verwijdering is ontstaan. Ik begeleid de partners dan bij hun verdriet en boosheid over de scheiding en bij het op een zo goed mogelijke manier uit elkaar gaan. Vooral respekt voor elkaar en het vinden van goede omgangsvormen en regelingen met de kinderen zijn hierbij van groot belang.

trekken_aan_de_kinderen Bij scheiding hebben de ouders nogal eens de neiging aan de kinderen te trekken. Ik vind het belangrijk dat de kinderen waar mogelijk loyaal kunnen blijven aan beide ouders, zodat de kinderen niet “gedwongen” worden partij te kiezen. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar als het wel lukt hebben beide partners en hun eventuele kinderen daar veel profijt van.

Het is ook mogelijk om alleen te komen zonder partner wanneer de partner niet mee wil gaan. Als jij zelf patronen verandert, wordt het bestaande wankele evenwicht in de relatie verbroken en ontstaan er mogelijkheden voor een nieuwe balans. Na een scheiding kan het zinvol zijn begeleiding te krijgen waardoor je verbetering kunt brengen in de omgang met je ex-partner. Dit komt ook de kinderen weer ten goede.


Kosten Relatietherapie en de Cursus Partnercommunicatie

Relatietherapie wordt niet meer vanuit de gezondheidszorg vergoed. Wel kan in het kader van een behandeling soms een gezamelijk gesprek met de partner nuttig zijn voor de therapie. In dat geval valt zo'n gesprek onder de vergoede kosten in de BasisGGZ of de specialistische GGZ.

Buiten deze vergoedingen om geef ik echter vaak relatietherapie.
Ik reken dan per sessie Relatietherapie van 75 minuten €155,--

Cursus Partnercommunicatie per paar €170,-- voor een voorafgaand individueel relatiegesprek van 90 minuten en vervolgens €640,-- voor 8 sessies van 2 1/2 uur verdeeld over 4 zaterdagen.


Inlichtingen en aanmeldingen voor relatietherapie en de Cursus Partnercommunicatie bij Leidie Niemeijer per e-mail of per telefoon.

Drs A. Niemeijer-van Leeuwen, GZ-psycholoog BIG NIP

Kerkpad 12 N.Z.
3764 AK Soest

tel: 035-6033286
fax: 035-6028120

soest

De praktijk is goed bereikbaar.

Per trein naar station Soestdijk:
  • vanuit de richting Amsterdam en Hilversum, overstappen in Baarn
  • vanuit de richting Amersfoort, overstappen in Baarn of Den Dolder
  • vanuit de richting Utrecht en Bilthoven

Of per bus (lijn 74) naar station Soestdijk

Per auto:

  • vanaf de A1 (uit richting Amsterdam of Hilversum) afslag Soest/Baarn-Noord, in Soest doorrijden langs de hoofdroute richting Amersfoort tot aan de overweg bij station Soestdijk en parkeren achter de Wereldwinkel (Steenhoffstraat 9)
  • vanuit de richting Bilthoven rechtsaf bij Paleis Soestdijk en verder zoals hierboven
  • vanaf de A1 (uit richting Amersfoort) afslag Baarn, in Baarn richting Soest aanhouden. In Soest rechtdoor aanhouden bij de rotonde en dan linksaf bij het kruispunt met stoplichten de Van Weedestraat in. Dan over de spoorwegovergang en parkeren achter de Wereldwinkel (Steenhoffstraat 9)
  • vanuit Amersfoort Soest binnenrijden, meteen rechtsaf bij de eerste stoplichten de Birkstraat in en vervolgens zoveel mogelijk rechtdoor aanhouden langs twee rotondes (na de eerste rotonde gaat de naam over in achtereenvolgens de Kerkstraat, de Torenstraat, de Middelwijkstraat en de Steenhoffstaat). Kort na de tweede rotonde parkeren achter de Wereldwinkel (Steenhoffstraat 9) aan de rechterkant
  • vanaf de A28 afslag Soest/Soesterberg richting Soest, in Soest rechtdoor tot aan rotonde, linksaf richting Baarn de Kerkstaat in en vervolgens rechtdoor. Kort na een tweede rotonde parkeren achter de Wereldwinkel (Steenhoffstraat 9) aan de rechterkant


 

© 2004-2016 Niemeijer Consult. Tekeningen: F.F.H. van Dorsten. All rights reserved.