www.leidieniemeijer.com
 
Home
 
Psychotherapie
Therapie
Relatietherapie
relatietherapie
Individuele Relatietherapie
scheiding
Scheidingsbegeleiding
Tarieven relatietherapie
Printbare tekst
Traumabehandeling
Supervisie
 
Trainingen en cursussen
Assertiviteit
Partnercommunicatie
Opvoeding
 
Workshops
Workshop Portugal
 
Over mijzelf
Samenwerking
Opleiding
Ervaring
 
Contactgegevens
Tarieven
Adres en kaartje
 
info@leidieniemeijer.com
 

Relatietherapie


Individuele relatietherapie

De diepere oorzaak van relatieproblemen ligt meestal in het verleden van de partners en heeft vaak te maken met verschillen in achtergrond. De invloed van het gezin van herkomst op ons denken, voelen en handelen is groot. Zoals wij het thuis gewend waren willen wij ons leven vaak voortzetten met onze partner of wij willen het nu juist helemaal anders doen dan thuis.

Wij hebben vaak nog verwachtingen vanuit onze kindertijd. Verwachtingen, waarin wij ons nu door onze partner teleurgesteld voelen, die te maken kunnen hebben met onvervulde verlangens. Die verwachtingen kunnen als claim ervaren worden door de ene partner en als een chronisch tekort door de andere partner. Er kan veel ruzie uit ontstaan.

Wat voor de één vanzelfsprekend is, is voor de ander vaak helemaal niet zo.

Een voorbeeldje: mevrouw wil altijd een zoen wanneer haar man de deur uit gaat of thuis komt, haar man vindt dat nergens voor nodig. Mevrouw interpreteert dat als “geen aandacht voor haar hebben” meneer vindt dat onzin, hij is gewoon niet van huis uit gewend om zoiets te doen. Zij doen elkaar onnodig pijn en begrijpen elkaar niet.

Wij interpreteren het gedrag van onze partner vanuit ons referentiekader zoals wij geleerd hebben te denken en daarin hebben wij vaak geen ruimte om te begrijpen dat onze partner als het ware uit een andere “cultuur” komt waar ze de dingen anders doen en niet automatisch slechter.

Er bestaan zoveel tegenstellingen die problemen kunnen opleveren: de vrouw wil praten, de man wil rust. De vrouw wil dingen samen doen, de man wil juist dingen alleen doen, de man wil op reis naar het buitenland, de vrouw zit het liefst in Nederland of thuis.

In de therapie besteed ik veel aandacht aan het leren begrijpen van de “cultuur” van jezelf en je partner, reaktie patronen van elkaar te leren plaatsen om daarna samen te kijken wat veranderbaar is en wat niet. In de relatie krijgen wij een hele mooie kans om met onopgeloste problemen van vroeger anders om te gaan en het verschil te maken tussen vroeger en nu.

 
Inleiding Scheidingsbegeleiding

© 2004-2016 Niemeijer Consult. Tekeningen: F.F.H. van Dorsten. All rights reserved.